Du är inne på en gammal version av Skånska Dagbladet. Klicka här för att komma till den nya sajten!

Vi flyttar till tidningen Lantliv

Av Therese Malmqvist 3 juli 23.51

Efter ett drygt år här på Skånskan packar vi nu ner vår blogg och flyttar vidare till Tidningen Lantliv.

Vi hoppas att ni som följt vårt renoveringsarbete här i bloggen på Skånskan följer med på den fortsatta resan att bygga om ladugården till hus på vår nya blogg.

lantliv

Klicka här för att komma vidare till vår nya blogg hos tidningen Lantliv.

 

Med den här pilen har vi inte träffat mitt i prick

Av Therese Malmqvist 30 juni 22.38

Kära, läsare! Vi har en pil som lever en extremt tynande tillvaro. Det verkade som att den skulle ta sig fint tidigt i våras och hela trädet var grönt men sedan hände något och det är väldigt uppenbart att pilen inte är speciellt välmående. Vi tycker mycket om trädet och dess placering på tomten så vi vill göra vad vi kan för att rädda det – men vi vet inte riktigt vad som är fel.

Några grenar frodas och är fint gröna men på majoriteten har löven torkat och några grenar ser torra ut och det verkar som att det hela tiden försöker att producera nya blad. Den verkar inte heller vara angripen av skadedjur och har inga andra kända sjukdomar.

pilsjuka

 

Har någon av er läsare en teori om vad som kan vara felet med vår pil? Vi behöver lite diagnostiseringshjälp här. 

Vi bygger med vuxenlego

Av Therese Malmqvist 23 juni 18.35

När jag var barn Ä L S K A D E jag att bygga med Lego. Kanske är det just därför som jag också älskar att bygga nu, när jag är vuxen. Att bygga med Lego, att konstruera, tänka ut lösningar när möjligheterna på bottenplattan är begränsade till ett visst antal ”pluttar”, att hitta rätt färg på Legobitarna för att inte riskera att behöva skarva en röd vägg med en gul bit, det är ungefär som att bygga nu, i vuxen ålder. Bara att skalan är lite annorlunda. Och att vi just nu bygger med bitar av lite tyngre gods och att det inte är lika enkelt att riva, göra om och göra rätt om det blir fel.

Men även det är ju en del av vuxenskapet, att tänka lite mer före – att fatta kloka beslut och att välja rätt material – från början. För här går det inte att skarva i en röd vägg med en gul bit.

Vi håller på att mura upp innerväggar, lite som att bygga med vuxenlego men mer på allvar än lek, även om det är väldigt roligt. Vi blandar murbruk, mäter på millimeternivå för att få raka väggar, kapar lättbetongblocken i rätt längd, flyttar murarsnöre uppåt ju högre väggen blir och hurrar för varje flytt uppåt – för det innebär att vi närmar oss våra nya innerväggar.

innervaggar01

innervaggar05

innervaggar04

innervaggar03

innervaggar02

Ju högre upp det där knallrosa murarsnöret flyttas och ju fler bitar vi lägger på plats desto närmre kommer vi våra inneväggar. Det går verkligen att säga att vårt blivande kök växer fram sten för sten. Efter konstruktionstestet på midsommarafton är vi dessutom helt säkra på att konstruktionen håller måttet.

Vi klättar på väggarna på midsommarafton

Av Therese Malmqvist 21 juni 14.45

Vi envisas ju med att dra släkten till ladan på högtider och midsommarafton är såklart inget undantag. Innan vi begav oss till ladan stannade vi till vid Kulturens Östarp och hade picknick och dansade kring midsommarstången.

therese_marcus

Kulturens Östarp är så himla mysigt, ligger otroligt vackert och med fina gamla lantdjur, en fantastisk klassisk Skånsk trädgård och typiska små Skånska gårdar från svunna tider. Om ni inte varit där tidigare kan vi varmt rekommendera ett besök. Hur som helst snyggade vi till oss dagen till ära.

midsommar05

Och det går ju alldeles utmärkt att duka upp till midsommarfest mitt bland byggdammet. En linneduk på bordet så känns det helt plötsligt ganska lyxigt.

midsommar02

Och barnen band en rejäl midsommarkrans som fick hänga ovanför bordet.

midsommar03

Och vi rotade fram vårt finaste blå-vita porslin ur samlingen som jag håller på med.

midsommar04

På bordet fick ett stort fång med hundkex ta plats och på varje plats låg en blåklint eller vallmo.

midsommar06

På en stor trave med lättklinkerblock la vi en gammal port av något slag som vi fick av en man som var på väg att slänga den på tippen. Den lilla porten som är c:a 1×1 meter blev ett perfekt serveringsbord med lättklinkerblocken som fundament. Vi kunde även skörda sallad, rädisor och gräslök från vårt trädgårdsland.

midsommar07

Efter maten tyckte Marcus att det var en bra idé att testa konstruktionen av våra nya innerväggar. Och den höll utmärkt för en tolvåring, en fjortonåring, en trettioåttaåring och en sjuttioåring.

Så vi klättrade alltså på väggarna i positiv bemärkelse.

 

Glad midsommar!

Av Therese Malmqvist 19 juni 12.37

Vi planerar klassiskt midsommarfirande med midsommarstång, sill, färskpotatis och jordgubbar vid ladan. Nu återstår bara att se om vi kan skörda vår egen färskpotatis eller om vi måste bege oss till närmaste mataffär.

midsommar

Och så det allra mest spännande – kommer vädergudarna att bjuda på solsken eller regn? Vi hoppas på det förstnämnda men är beredda på det sistnämnda.

Glad midsommar önskar vi från ladan!

Eddas plommonträd

Av Therese Malmqvist 16 juni 09.50

När Edda döptes fick hon ett presentkort på ett fruktträd i present av våra vänner som är bosatta i Eslöv. I Eslöv finns nämligen plantskolan Johans Trädgård där trädet skulle inhandlas.

plommon01

Nu var ju Johans Trädgård helt fantastisk vad gäller utbud och vettiga priser så vi åkte därifrån med lite mer än bara ett fruktträd som blev ett plommonträd. Vi köpte även två olika sorters pioner som har flyttat in tillsammans med våra befintliga pioner och är tänkta att bilda en pionrabatt. Och så reserverade vi en ganska stor hängbok som vi absolut inte fick in i bilen även om Marcus envisades med att vi skulle mäta för att se. Vi hade nämligen problem med att få in plommonträdet på längden…

plommon03

…Men med rotsystemet nere vid fötterna på passagerarsidan och med toppen som kunde vikas in i bagageänden så gick det.

plommon02

Det var en salig blandning bagage vi hade i bilen dagen till ära men en helg med övernattning vid ladan kräver också lite packning förutom plommonträdet.


plommon04

Det finns flera vanliga plommonsorter och vårt val föll till slut på Opal. När man väljer plommonsort kan det vara bra att ta reda på vilken sort grannarna har (i det fall man har grannar i närheten) och välja en sort som kan pollineras av grannens så att man inte går miste om frukten. Edda visade sig snabbt uppskatta vårt val av plommonträd, provsmakade löven och drog av ett femtiotal löv i reserv i det fall som de hon hade stoppat i munnen skulle ta slut.

Och så var det det där med att bestämma plats för trädet också. På den här platsen hade vi från början inte planerat att sätta något träd men när vi funderade över placering så kändes det helt självklart att det skulle stå just här. Och nu när det sitter i jorden känns det ännu mer självklart.

För det är klart att Edda ska ha ett plommonträd.

Att träffa andra som älskar gamla hus

Av Therese Malmqvist 14 juni 09.00

Vi är medlemmar i föreningen Skånska Gårdar och genom föreningen hittade vi ett initiativ om en träff för oss som renoverar.. Det är snarare en regel än ett undantag att man vissa gånger under en renovering kör fast, tappar orken och att inspirationen tryter. Tanken med den här träffen, som Rolf och Helena, tog initiativet och bjöd in till var att just träffas för att utbyta erfarenheter under pågående renoveringsprojekt.

Så förra helgen var vi ett gäng med olika typer av hus och olika långt gångna renoveringsprojekt som träffades, drack kaffe i solskenet, berättade om våra renoveringsprojekt och erfarenheter, skrattade åt renoveringsskräckhistorier med minst sagt kreativa lösningar från tidigare husägare och kom överens om att – det här ska vi absolut göra igen.

Så helt sonika passade vi på att bjuda in till nästa träff hos oss vid ladan. Vi har inte bestämt något datum ännu men vi tänker någon gång i slutet av sommaren. Träffen är obunden från föreningen Skånska Gårdar så vem som helst är välkommen förutsatt att man har ett renoveringsprojekt av ett gammalt hus och med fokus på byggnadsvård i projektet då hela arrangemanget går ut på erfarenhetsutbyte och inspiration. Kanske är någon av ni som följer bloggen sugna på att komma? Hur som helst så återkommer vi med mer information.

nikula_stena01

stenanikula03

Rolf och Helenas pågående renoveringsprojekt mitt på Österlen. Arbete går att följa via deras blogg.

stenanikula02

Och här är vi, hela gänget som samlades.

Vi köper byggmaterialet lokalt

Av Therese Malmqvist 13 juni 10.13

Under förra veckan kom vår andra leverans av byggmaterial från Bolist i Sjöbo. Första leveransen kom för några veckor sedan när vi skulle färdigställa inför gjutningen av vårt golv. Innan dess skrev vi om hur viktigt det är att jämföra fakturor eftersom det kan skilja ganska många tusenlappar mellan samma byggmaterial från olika byggvaruhus.

Vårt val föll till slut på Byggfynd, Bolistbutiken i Sjöbo eftersom de kunde erbjuda bra utkörningsmöjligheter av byggmaterial vi inte kan transportera hem själva och att de kunde tänka sig att dela upp leveranserna. När vi svänger förbi för att inhandla något litet eller när vi ringer och frågar om något så vet de vilka vi är, vad vi har för renoveringsprojekt, var vi finns geografiskt och till och med vad vi heter. Och den kontakten och att det är lokal bygghandlare är till syvende och sist väldigt värdefull för oss.

bolist_sjöbo finja

Av alla typer av lättbetongmaterial som finns på marknaden (för det finns en hel del olika alternativ att välja mellan) har vi även valt lättebtong från Skånska Finja till att bygga upp våra innerväggar.

Att påbörja arbetet med mura upp innerväggarna är den kommande helgens projekt. Om ni vill följa helgens framsten kan ni göra det via Instagram där vi har användarnamnet @nubyggerviomenlada.

Trevlig helg!

Slutet på vår stallfönsterhistoria

Av Therese Malmqvist 11 juni 17.21

Att renovera våra stallfönster har varit en utdragen historia, ni har ju fått följa den steg för steg när den inleddes i slutet av oktober förra året. Så den är som sagt minst sagt utdragen. Att montera ner stallfönstren innan renovering är egentligen att föredra men även det hade inneburit mycket merarbete för oss så vi fattade tidigt beslutet att renovera dem på plats.

Hur vi gått tillväga kan ni läsa mer om här.

Nu har vi i alla fall kommit så pass långt med fönstren, slipat, ersatt trasiga glas, kittat, målat, fogat och – nu äntligen satt dit isolerglas på insidan av fönstren för att kunna isolera vårt framtida kök och badrum.

isolerglas04

Här är isolerglasskivorna fästa mot väggen med hjälp av limmande byggfog och sitter även fast med en aluminiumlist i över- och underkant. Aluminium är i sin tur fastskruvad med betongskruv på väggen.

isolerglas01

Här förbereder Marcus för att kunna foga igen gliporna i stallfönstret från utsidan. Foga dem från utsidan gör vi för att insekter inte ska kunna krypa in och bygga bo och för att smuts inte ska blåsa in, nu när fönstren inte längre går att öppna.

isoelrglas02

isolerglas03

När isolerglasskivorna kom på plats märktes en väldigt tydlig skillnad på ljudet inne i vårt blivande kök. Från att har hört i princip alla ljud utanför fönstren hörs nu knappt något. Vi tackar isolerglasskivan för att ljudet från bilarna på vägen utanför minskade men är lite ledsna över att inte höra fågelkvittret lika tydligt. Nu återstår bara att slipa och måla karmarna på utsidan men det får vänta ett tag till.

Direkt från ladan

Av Therese Malmqvist 7 juni 18.44

Therese: ”Älskling, vad tänder du grillen med?” (vi har slut på tändvätska och Marcus brukar oftast tända grillen)
Marcus: ”Isolering.”

En fullt normal grillkväll…